dimarts, 11 d’abril del 2017

Camp de refugiats de Bram (1)


Com cada any, les organitzacions Amicale des Anciens guérrilleros Espagnols en France FFI i CERE11 (Chemins de l'exil republicain espagnol dans l'Aude), reivindiquen la memòria dels ciutadans espanyols que  varen fugir  de la barbàrie franquista i que varen ser internats en els camps de concentració de Bram i Montoliu.
El camp de Pigné, conegut com a Bram, situat prop de Carcassona, tenia una capacitat per 15000 persones i en tot el temps hi varen passar més de 35000 refugiats, homes, dones i infants.
Va ser construït al costat de la via fèrria en només 20 dies per descongestionar la resta de camps.
Va estar obert des de febrer de 1939 fins març de 1941. 
Rebia el nom de "modèlic". Tenia unes 12 hectàrees i hi havia 165 barracons de fusta que varen ser desmantellats el 1941. A cada barracó (24x 6 metres) hi havia inicialment unes 100 persones que dormien a terra, sobre la palla.
El 1940 els Quàquers varen construir una maternitat, l'edifici va ser enderrocat el 1990. Els quàquers varen donar aliments pels refugiats al camp.

Fins al  2009 en què les associacions, amb el suport del conseil général et de la région Languedoc-Roussillon, varen posar un memorial, ningú podia saber el que allà havia passat.
El memorial és com un llibre de pedra on hi ha inscrits els noms dels 224 morts (una quarantena d'infants) al camp o hospitals. 
La majoria varen sucumbir d'esgotament, de tifus i malnutrició i van ser  enterrats en un camp proper i posteriorment traslladats al cementiri de Montreal.

Al davant del memorial hi ha una caseta que era del guardabarrera, l'única construcció que queda de l'època. 
A l'esquerre del memorial, on era el camp, una gran planura, plena d'aigua...

Vam compartir amb ells el petit homenatge, en silenci, sota la pluja, només intentant imaginar com devia ser i en quines difícils condicions...


Les dades referenciades han estat extretes de:
- http://memoriarepressiofranquista.blogspot.com.es/2014/02/camp-de-bram-aude.html, blog de Jordi Grau que fa referència al treball de la metge i historiadora, filla d'espanyol refugiat a Bram, Marie-Hélène Meléndez
-Por los caminos de la Palabra.Exilio Republicano español y campos de concentración franceses: Una historia del testimonio. Tesi doctoral de Paula Simón Porolli
-Réfugiés espagnols dans l'Aude 1939-1940- Exposition eálisé par la direction des Archives departementales de l'Aude.